Roztroušená skleroza (RS)

Obvyklé příznaky předcházející RS

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_Sclerosis#Common_symptoms

 

Obvyklé příznaky

 

Jedinci postižení roztroušenou sklerózou mohou prožít velmi rozmanité příznaky. První záchvaty bývají přechodné, slabé ( nebo bezpříznakové) a omezené. Často nenutí k vyhledání zdravotní péče a mnohdy jsou odhaleny jen zpětně až když stanovena diagnóza na základě následných záchvatů. Jako nejběžnější obvykle počáteční příznaky jsou udávány změny čití v pažích, nohách či obličeji (33%), úplný nebo částečný výpadek zraku (optická neuritida) (16%), slabost (13%), dvojité vidění (7%), vrávorání při chůzi (5%) a porucha rovnováhy (3%). Při prvním vyhledání lékařské péče mívá 15% postižených již mnohačetné příznaky. Většina lidí shledává, že jejich počáteční příznaky se objevují během počátku v časových údobí od několika hodin po týdny. U některých lidí bývá počáteční záchvat RS předcházen nějakou nákazou, duševním otřesem nebo vyčerpávající tělesnou námahou.

Dalšími příznaky a tělesnými nálezy běžnými u roztroušené sklerózy jsou mimovolné pohyby očí (oční třes - nystagmus), nesnáze s projevem (řečí), třes či chvění, nemotornost či neohrabanost ruk, neobvyklé svalové křeče, potíže močového měchýře a střev. Též je běžné zhoršování poznávacích vlastností (kognitivní problémy), např. potíže s prováděním složitějších úkolů najednou, potíže s prováděním či sledováním podrobných návodů či instrukcí, ztráta krátkodobé paměti, citová nestálost a únava, vyčerpanost, neschopnost pokračovat v započatém. Citové příznaky (emoční symptomy) jsou běžné a obyčejnou odezvou na vysilující onemocnění nebo výsledkem poškození nervů, které tvoří a kontrolují city. Nejběžnějším stav sklíčenosti (klinické deprese) bývá výsledkem obou příčin. Pocity jako zlost, úzkost, znepokojení, pocit marnosti a beznaděje jsou běžné. Sebevražda je reálným nebezpečím.

Tři klinické (objektivní) jednotky si zaslouží další diskuzi, protože u postižených jedinců je často nakonec rozpoznávána roztroušená skleróza (stanovena diagnóza RS). Nicméně RS je jen jednou z několika možných vyústění těchto ucelených jednotek.

 

Neuritida optiku – zánět zrakového nervu

Postižený typicky prodělává náhlý nástup bolesti v jednom oku následovaný zastřeným viděním v části nebo celém zorném poli postiženého oka. To se stává následkem účasti očního nervu na RS. Jen u 10% až 50% pacientů (v závislosti na studované populaci) se zánětem zrakového nervu dojde k rozvinutí RS. Zastřené vidění se obyčejně během šesti měsíců spraví, ale některým jedincům zůstane nižší schopnost vidění jasných barev postiženým okem (zejména červenou).

 

Internuclear ophthalmoplegia (oftalmoplegie – ochrnutí očních svalů (vnitřních či zevních)

Jednotlivci mohou zaznamenat binokulární diplopii (dvojité vidění s otevřenýma oběma očima) při pohledu na jednu stranu. „Internuclear ophthalmoplegia“ se objevuje když je při RS zasažena část mozkového kmene zvaná střední podélný svazek (mediální longitudinální fascikulus) zodpovědný za komunikaci mezi oběma očima. To má za následek selhání přiměřeného stahu mediálního přímého svalu, takže oči se nepohybují stejnoměrně (tzv. časové rozladění pohledu)

* Transverse myelitis – transverzální myelitida ( snad příčný zánět míchy)

U postižených se rychle rozvíjí počátek ochromení a ochablosti střev nebo porucha činnosti močového měchýře a (nebo) ztráta svalové funkčnosti, typicky v dolní polovině těla. To je výlsedkem poškození míchy. Až 80% postižených transverzální myelitidou zůstanou trvale neschopní (invalidní), přestože obvykle dochází trochu ke zlepšení během prvních dvou let.

 

 

A takhle to vidí na http://www.ereska.cz/

Co je to roztroušená mozkomíšní skleróza 

  Jen pro pořádek, uvedený odkaz na originál překladu nyní již neotevře to, co je zde přeloženo, ale naprosto nový a jiný, značně obsáhlejší článek. Tak hezké počtení.  

Abych ujasnil, proč jsem

Abych ujasnil, proč jsem to sem dal! Většinu z těch popisovanýcxh příhod jsem si okusil, jak život šel. Nikdy jsem to nedával do souvislosti, až teď zpětně. Když jsem ty potíže tak jak přicházely někde v ordinaci říkal, nikdo mne stejně neposlouchal nebo mi bývávalo opáčeno "to má každý" apod. Tak jsem už pak nic neříkal. Nemám RS, nicméně jsem dopadl, jak dopadl a postižení nervů v tom sehrálo značnou roli. A jak mám možnost srovnat potíže dalších, tak ten výčet potíží vyskytujících se před konstatováním RS je tentýž, jako např. u "únavového syndromu" a dalších nehezkých diagnóz.

To jsem chtěl říci - řada na sobě na první pohled nezávislých potíží plus "anamnestické protilátky" atd. mohou svědčit o tom, že jaksi věci se sebou souvisí! Ale to by musel někdo poslouchat, myslím toho, kdo by měl poslouchat a ne znevažovat a odrazovat nejapnými a nepatřičnými poznámkami od popisu skutečných potíží nebo chce-li někdo, symptomů!

Jan


březen 2013 ukončení CAPu 

Zdravím Tě, Jane a dávám

Zdravím Tě, Jane a dávám Ti plně za pravdu. Nevím, jestli mi chlamydie pneu... způsobily RS, každopádně je to tady  i s patřičnými problémy. A teď: Nelze ne Wheld.protokol - protože ATB mi zničí (už zničenou) imunitu, smím ku příkladu na angínu dostat jen cílená ATB, ale až po výtěru z krku, aby nedali širokospektrální. Jsem tedy "odsouzena" v klidu vyčkat, až mne to sežere celou? Ach, blahá nevědomosti... Protože kdo nic neví, nic ho netrápí a může si myslet to, co mu lékaři říkají (to je z námahy, přepracování, ze zimy, z horka...) je pravda a nechat se poslat na psychinu. Tam nás už vyléčí.... Aja1

Dpoplňuji ještě citát z

Dpoplňuji ještě citát z Velkého lékařského slovníku On-Line

Lhermitteův příznak – parestezie podél páteře a v horních končetinách vyvolané flexí šíje (předklonem hlavy). Vyskytují se zejm. u roztroušené sklerózy, nemocní je přirovnávají k pocitu průchodu elektrického proudu. Syn.: fenomén holičského křesla

Jan

Na Wheldonovu protokolu od 12/2005 pro Cpn; chronický únavový syndrom, fibromyalgie, vysoký tlak, závratě, opakované infekty HCD i DCD, uší, VAS, parestézie a bolesti DK, průjmy, křeče a zažívací potíže ...6. 2007 zlepšení ve všem

březen 2013 ukončení CAPu 

Posted Listopad 15th, 2007

Jak se častěji diagnosikuje RS? Půjdu zřejmě na vyloučení - ale ještě jsem nebyla u neurologa - zatím jen doporučen od PL. Je to magnetickou resonancí stejně spolehlivé jako z mozkomíšního moku? prý je odběr z moku nebezpečný....

 

Luci k diagnóze RS je potřeba kombinace vyšetření: magnetická
rezonance, vyšetření mozkomíšního moku intrathekální syntézou na
oligoklonální pásy, vyš. očního pozadí a evok. potenciály. Přičemž
největší váhu má MR a hlavně ta lumbálka. Já mám drobné gliózní změny
na MR, ale LP naštěstí v pohodě. Odběr moku není sice zcela úplná
prkotina, ale není to zas až taková hrůza, jak to někdo zveličuje.
Pokud na ní půjdeš, tak si hlavně předem zajisti atraumatickou jehlu,
se kterou to je nebe a dudy v porovnání s normální. A nespoléhej se na
to tak jako já, že ji v nemocnici, byť za příplatek, budou mít. Ale
nejdříve Ti asi budou dělat stejně MR a kdyby se na ní něco ukázalo,
tak až pak lumbálka.

na CAP od 10/2007 pro (neuro)boreliozu, chlamydie a mykopl.
pneu. Problémy až po klíštěti, pak už ten zvěřinec imun. systém
neudržel na uzdě.

OK, díky, mám

OK, díky, mám bobky:)

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

jak píše Pete, RS se dá

jak píše Pete, RS se dá zjistit jedině kombinací pozitivních jednotlivých vyšetření.Lumbálka je bez bolesti, je to jako injekce,jenom je prostě jinam,nic strašnýho.nebezpečná může být,když to dělá debil.Nech si ji dělat tam,dke ji delají často a za použití atraumat.jehly, ta zajistí, že se míšní obaly rozestoupí postuplně a ne nárazově,při vyndávání jehly se zase lépe spojí. Takže je pak minimální rizika postpunkčního syndromu. 

EBV pozitivní, únava,silné pocení-zlepšilo se na WP, brnění končetin,slabost,časté infekty HCD,autoimunita štítné žlázy, roztroušená skleroza.

A co přesně je

A co přesně je postpunkční syndrom? (nevím zda se na to radši nemám ptát, nevím zda to chci vedet:) 

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

Především šílená

Především šílená bolest hlavy, ale také i zad (aspoň u mě).
Doporučuje se aspoň dvě hoďky po zákroku ležet na břichu a cca 24 hod.
raději vůbec nevstávat z postele. Je to však velice individuální u
každého jedince, jakož ostatně cokoliv. Já jsem byl na LP dvakrát a
ležel ostošest, šetřil se i následující dny, polehával a pátý den od
odběru, když už jsem musel chodit, tak mě bolela tak palice, že jsem z
toho až zvracel. Ale težko říct, mohla to mít na svědomí samotná borka.
Jak už jsme ti napsali, atraumačka by toto měla všechno výrazně
eliminovat.

na CAP od 10/2007 pro (neuro)boreliozu, chlamydie a mykopl.
pneu. Problémy až po klíštěti, pak už ten zvěřinec imun. systém
neudržel na uzdě.

Ahoj omlouvám se za

Ahoj

omlouvám se za možný planý poplach a nechci Lucoška nijak strašit,nebot moje zkušenost s LP je už poměrně staršího data a o té jehle jak se tu zminujete vubec nic nevím,ale já stejně jako Pete trpěl jako kuň. Takže si myslím Ivetto,že je to nejspíš hodně individualní jak a u koho se které příznaky objeví,či né. Jak říkám,o té jehle nevím ani 'Ň' ,ale pokud existuje určitě stojí za to si ji sehnat.

 

 

Také souhlasím, že

Také souhlasím, že pocity po LP jsou individuální. U mě trvalo asi 45 minut, než mi byl likvor odebrán ( 20min se to jednomu lékaři nedařilo, já u toho omdlévala, pak šli pro primáře a ten to zvládl do 10 min), také Tě nechci strašit, ale nyní bych se určitě zeptala, zda tam mají více lékařů, kteří LP umí. Pak jsem ležela 24 Hod. a pila destilovanou vodu -Vše pak již bylo OK. Někde se dnes leží jen 2 hod,. což si myslím, že je málo a pije se Kola- to nemohu posoudit. Já myslím, že se bát nemusíš.

Na Wheldonově protokolu od března 2007 pro stále se zhoršující bolesti a únavu při R.S., CPN, artritida, inkontinence, a z toho všeho - deprese

 mně jde spíš i o

 mně jde spíš i o trvalé následky? může to mít? ochrnutí apod??  - této tématice vůbec zatím nerozumím a dokud nebudu mít v ruce papír že tam jdu, radši se o to moc zajímat nebudu nebo bych zešílela

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

 takže se nic neumrtvuje?

takže se nic neumrtvuje? člověk se nemůže pohnout? dýchat? u nás bych na to jít nechtěla, taková prdelka světa...

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

Ahoj Lucosku, především

Ahoj Lucosku, především je potřeba vědět, že odběr mozkomíšního moku se provádí z místa, kde již nervová zakončení nejsou, takže nehrozí ochrnutí. Dále atramautická jehla neřeže tkáň jako normální, ale roztahuje ji, takže nevzniká velké poškození tkáně. Já jsem následně nepociťoval žádnou reakci v místě vpichu. Umrtvení místa vpichu před odběrem je možné, ale já jsem jej nepožadoval. Při samotném zákroku jsem cítil jenom tlak.

K prevenci bolesti hlavy jsem prostudoval literaturu a následně jsem již 6 hodin před zákrokem začal pít velké množství kolového nápoje (kofein) a po něm jsem pokračoval dalších 10 hodin. K překvapení personálu jsem žádné bolesti, ani hlavy neměl. Myslím, že nejdůležitější je zavodnit organismus již předem.

Jinak zákrok mně prováděli v Thomayerově nemocnici a jehlu jsem si musel koupit ve zdravotických potřebách. 

 Ok, děkuji za rady, už

Ok, děkuji za rady, už nejsem vystrašená jako zajíc:)

to umrtvení jsem myslela spíš z toho důvodu, aby se člověk nepohnul, ale asi tedy ne 

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

Lucošku, je to prost+ě

Lucošku, je to prost+ě jako injekce,jen do méně obvyklého místa,umrtveníf ákt není potřeba...jen bacha,když ti to píchne neznalec,tak začneš cítit pocit na omdlení, to mu ale řekneš,a on změní směr jehly,totéž můžeš při odběru pocitovat tlak do některé nohy,opět to rekneš a on to změní.... Jinak já měla právě díky odběru klasickou jehlou postpunkční syndrom jako hrom,3 týdny jsem nemohla vstát z postele kvůli obrovským bolestem hlavy(t jsou způsobeny právě unikem moku po punkci,když se použije klasická jehla.U nekoho se to stát n emusí,u mně se to stalo. Takže lublálka jakožto výkon, to je brnkačka....horší jsou následky,když pak bolí ta hlava.Takže injekce do míchy se neboj, a trvej na atraumatické jehle, zbytek  bude fakt pohoda, to ti slibuju.Pokud si to nenecháš dělat někde,kde to dělají jednou za 14 dní:-) pak hodně kafe a coly. Tohle kdybych já věděla při mé první lumbálce, bylo by vše mnohem snazší.

EBV pozitivní, únava,silné pocení-zlepšilo se na WP, brnění končetin,slabost,časté infekty HCD,autoimunita štítné žlázy, roztroušená skleroza.

 kamarádka by byla

 kamarádka by byla schopna zařídit mi to v Praze na pracovišti, kde to dělají každý den.Leč problém, mám to 4hodiny cesty, zvládla bych to potom vůbec??? Zde u nás se bojím a riskovat v tomto případě opravdu nechci. Takže bolesti po třech týdnech přešly? nemůže se stát že by přetrvávaly? já vím, blbé otázky, ale prozatím o tom moc nevím.... a tu jehlu si koupím určitě ještě před:)

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

Zavolej si do RS centra na

Zavolej si do RS centra na Karlově náměstí v Praze a zeptej se na případnou hospitalizaci,že bys jela domů třeba až druhý den.Jinak teda ale musím říct,že lidi pak jezdí domů po lumbálce. Určitě ti tam lumbálku ochotně provedou a to atraumatickou jehlou,navíc je to tam výkon prováděný zcela rutinně. Nebo možná to podrobně popis a vysvětli svoje důvody(chce,aby  ti to provedl odborník,který má vtom praxi)mejlem: rscentrum@vfn.cz. Mimochodem dojíždějí ik nim pacienti z celé CR,je tam nejlepší a nejodbornější péče. Pokud  tě diagnostikují pozitivně, dají ti doporučení pro RS centrum třeba v brně,OV nebo odkud jsi....

EBV pozitivní, únava,silné pocení-zlepšilo se na WP, brnění končetin,slabost,časté infekty HCD-zlepšilo se na WP,autoimunita štítné žlázy, roztroušená skleroza. WP od 9/07

 Ok, určitě tam

Ok, určitě tam napíši, díky moc!!

EBV, CPn, mykoplazmata, candida,autoimunita štížné žlázy,chronicky zanet HCD.Tohle potvrzeno lékařsky, dalších x problémů, které tady všichni moc dobře znají:) příprava na WP

Také ještě přispěji

Také ještě přispěji pár řadku a -vlastně doplním to,na co bych uplně zapoměl,když jsem se z prvu zmiňoval o mem zákroku a následných potížích. Mne tu lumbálku dělala mladá paní doktorka v Klatovech,která mi ještě před samotným odběrem zdelila,že budu její první pacient,jelikož pan primář na mne uplně zapomněl  a odešel dříve domu. Podotýkám,že byl pátek a tím pádem si (velice arogantní a neochotný) pan primář jednoduše dělal co chce a prodloužil si víkend. Proto možná u mne nastaly ty potíže a bolesti hlavy.Opravdu si,ale teď myslím,že v dnešní době se není už čeho oébávat zvláště,když existuje jiný druh jehly než té,kterou znám já. Takže se neboj a klidně to vyšetření podstup,dá se z něj opravdu hodně zjistit příoadně vyloučit. Hodně štěstí a pevná kolena.....

 


O atraumatické lumbální

O atraumatické lumbální punkci (která dobře předchází rozvoji postpunkčního syndromu) se více dozvíte na

http://www.zbynekmlcoch.cz/info/neurologie/atraumaticka_lumbalni_punkce_foto_vyhody_provedeni_typ_a_cena_jehly.html 

Zanedlouho budu ve webu publikovat i kompletní článek o postpunkčním syndromu (viz Medicína>Neurologie>Postpunkční syndrom.

MUDr. Zbyněk Mlčoch

MUDr. Zbyněk Mlčoch

Neměli bychom ty info o RS

Neměli bychom ty info o RS dát taky někam do příručky? 

Na Wheldonove protokolu od 02/2006 pro Cpn a Mycoplasmata, unavovy syndrom, fibromyalgii, bolesti kloubu, intestinalni potize a milion dalsich problemu..

Na Wheldonove/Strattonove protokolu od 02/2006 do 10/2011 pro tezky unavovy syndrom, fibromyalgii, bolesti kloubu, intestinalni potize a milion dalsich problemu..

No asi ano Jan

No asi ano

Jan

březen 2013 ukončení CAPu 

Také přispěji trochou do

Také přispěji trochou do mlýna: LP mi dělali před týdnem a musím říci,že výše zmiňované jehly jsou opravdu méňe bolestivé,ale vše se odvíjí od toho kolik moku vám vemou. Mě lumbálku dělali před 2lety a po 3dnech jsem mohla lítat a dělat cokoliv. Nyní jsem si vyprosila ať mok vyšetří na vše co je jen možné(at už toto nepodstupuj zase) a primář ho vzal více. Tudiž vznikl ohromný podtlak v mozku a já dodnes nemohu hýbat s hlavou a mám obrovské bolesti v hlavě. Takže nikde to tu nikdo nepíše, ale je-li odběr brán pouze na jedno vyšetření  tak je to triviální, ale ležet se samozřejmě musí 24h,ale u mě tentokráte došlo k velkému úbytku. Je to děsné,ale nedá se nic dělat. Jinak odběr byl u mne otázkou vteřin a bolel méně než odběr krve.

Dále souhlasím s Janem, že stejně to k ničemu nebude. Zeptala jsem se zda-li mi pošlou i likvor na chlamydie a bylo mi zděleno, že takové vyšetření neexistuje. Jinak jsem se zjistila, že v laboratoři v Ostravě, se toto vyštření dělá...Otazka je k čemu by to zase bylo..


Meibi, no to neni moc

Meibi, no to neni moc prijemne :( A celkem dulezita je ta informace, ze zalezi na mnozstvi odebraneho likvoru. V Praze se taky delaji z likvoru testy na chlamydie. 

Na Wheldonove protokolu od 02/2006 pro Cpn a Mycoplasmata, unavovy syndrom, fibromyalgii, bolesti kloubu, intestinalni potize a milion dalsich problemu..

Na Wheldonove/Strattonove protokolu od 02/2006 do 10/2011 pro tezky unavovy syndrom, fibromyalgii, bolesti kloubu, intestinalni potize a milion dalsich problemu..

Taky se mi to stalo byla mi

Taky se mi to stalo byla mi dělána lumbálka loni v srpnu a letos v lednu a protože mi dělali i nechutné tlakové zkoušky , muselo se to dělat normáln jehlou,poprvé mi brali i celkem dost moku, měla jsem výrázný postpunkční syndrom. takový, že týden jsem snesla jen polohu vleže a podruhé mi mok v podstatě nebrali vůbec a mohla jsem za 6 hodin normálně fungovat a další den jet vlakem.

A mok se vyšetřuje většinou serologicky- což je nepřesné!!!!!!!!! a změny v moku nijka zvlášť neberou v potaz.

A jedna perlička na závěr : v celé Fakultní nemocnici Olomouc není nikdo kdo by ovládal přímé metody jako je PCR a nebo elektronový mikroskop. Tam by ti nevyšetřili obvykléjší infekce.

Posted Červen 25th, 2008

Prosím
Vás, jsem už z těch všech informací úplně na nervy a v posledni dobe se
mi stalo, ze moje doktorka vznesla podezreni na RS a neurolog to
vyvratil (behem 5 minut). Ja pro svuj klid potrebuji nutne ziskat
nejakou jistotu, kam mam jit pro kvalitni diagnostiku. Poresi to taky
Klubal? Mozna, ze tyhle vsechny veci okolo mych problemu brzy zbori
moji psychiku. Diky.Lucie


Vyber si nejbližší RS

Vyber si nejbližší RS centrum - http://www.aktivnizivot.cz/rs-v-regionech/

aya

aya

Lucko mi to taky neurolog

Lucko mi to taky neurolog (Bojar) vyvratil behem deseti (abych nekecela) minut, stacilo mu kladivko a zrak, jakekoliv vysetreni je zbytecne, podle nej RS vypada jako "clovek o berlich" ale to uz je pozdni stadium, ten clovek o berlich taky na zacatku vypadal "normalne"..a treba i kladivkova reflexni metoda mu vysla v poradku..njn, kdyz je to "odbornik", nenadelas nic...procti tuhle diskuzi

WP od 27.4.2007 pro neuroinfekci, pozit. chlamydie, fibromyalgii, CFS - zimnice, zhoršení zraku, tuhnutí, pálení a třes svalstva, závratě, nestabilita, návaly nevolnosti, suchá pokožka atd. (Doxy200, Roxi300, 5. pulz Metro)


Presne, kdyz tam chodis

Presne, kdyz tam chodis casto, pac je ti porad zle, tak si hypous a kdyz vubec, tak kasles na svoje zdravi..nejhorsi je ze kazdej ze zacatku co onemocni veri doktorum a co reknou plati a tim padem to nechava bejt a az kdyz zjisti jak to asi doopravdy bude, tak uz je trochu pozde a nemoc jaksi pokrocila...co si neudelas sam to nemas? 

WP od 27.4.2007 pro neuroinfekci, pozit. chlamydie, fibromyalgii, CFS - zimnice, zhoršení zraku, tuhnutí, pálení a třes svalstva, závratě, nestabilita, návaly nevolnosti, suchá pokožka atd. (Doxy200, Roxi300, 5. pulz Metro)


Při léčbě RS se

Při léčbě RS se využívá celá řada nejrůznějších léku. Od kortikoidů, přes cytostatika, až po vitamíny. Obecně se dá říci, že se snažíme jakoukoliv cestou zpomalit degenerativní proces.

Nejnovější studie ovšem naznačují, že případná léčba by nemusela být tak složitá a široká. Na americké univerzitě ve Wisconsinu byla provedena studie, při které podávali nemocným krysám minocyklin[7], který dokázal zastavit zánětlivý proces nervů (Love, 2002).

Je samozřejmé, že zítra tento případný lék nebude „k maní“. Ovšem ukazuje se, že současné vědecké metody a postupy dokáží najít ten správný lék pro RS

http://www.hc-vsetin.cz/ftk/semi/sta_neu.htm 

Taky sem nahodne narazila..zrejme na nem fakt neco bude. V jinym clanku je zas studie kera potvrdila ze udajne nezpusobuje deckam skvrny na zubech jako treba doxy, ale byla to studie zamerena jen na tri tydny uzivani no.

 

WP od 27.4.2007 pro neuroinfekci, pozit. chlamydie, fibromyalgii, CFS - zimnice, zhoršení zraku, tuhnutí, pálení a třes svalstva, závratě, nestabilita, návaly nevolnosti, suchá pokožka atd. (Doxy200, Roxi300, 5. pulz Metro)


Univerzita Palackého

Univerzita Palackého v Olomouci  Fakulta tělesné kultury

Roztroušená skleróza a její ovlivnění fyzioterapeutem seminární práce

 

No nejkouzelnější je ovšem

"4 závěr

Roztroušená skleróza je velmi závažné degenerativní onemocnění nervového systému. Ze zatím nevysvětlených důvodu přibývá lidí postižených touto demyelinizační neléčitelnou chorobou. Na druhé straně však nemocní nejsou zcela odkázání na pomoc druhých, nezmírají během měsíců po propuknutí nemoci. Vhodnou léčbou a přístupem k „postižení“ dokáží stále vést přínosný a šťastný život.

Proto si myslím, že bychom si měli uvědomit, že sklerotikům nemusíme hned přidělit nálepku „invalida“, ale vhodnou pomocí a postojem k jejich stavu jim umožnit žít dále co nejspokojenější život."

Tolik sarkasmu ve dvou odstavečcích se jen tak nenajde! Kdyby si autor na své kůži vyzkoušel jen část problémů, asi by už hlavu z písku nevystrčil!

Ale i tak si to přečtěte celé. Možná ledacos pochopíte. 

 

Jan 

březen 2013 ukončení CAPu 

Proč tu jsem? To není

Proč tu jsem?

To není filosofická otázka o podstatě bytí, nýbrž pokus o vysvětlení jak jsem se dostala na tyto stránky a jak to se mnou je.

Je mi už 50 let. Potížemi trpím nejméně 35 let, tj. bolesti ve svalech a kloubech, pocit jako když mám pořád chřipku, bolest v krku, krvácení z nosu, bolest v uchu. Po vyšetření internistou výsledek = zdráva a doporučení na psychiatrii, kam jsem samozřejmě nešla. Později jsem sama začala zjišťovat i neurologické obtíže /brnění, změna citlivosti, třes rukou, bolesti zad, nohou/. Abych se dostala k neurologovi, trochu jsem ischiatické bolesti přeháněla, naštěstí se nám změnil praktický lékař a ten mě okamžitě poslal na neurologii. Tam mě lékař hned sdělil diagnosu RS. Asi rok potom jsem poprvé slyšela o borelioze, o jejích příznacích. Vzpomněla jsem si na štípanec na noze před asi dvěmi lety s klasickým zarudnutím, lékařkou přeléčeno pouze nějakým mazáním a pravděpodobně injekcí proti alergii. Když jsem to tehdy sdělila mému neurologovi, odpověděl, že to by se už projevilo dávno, maje zřejmě na mysli encefalitidu a o borelioze asi ještě neslyšel. Na RS mi ordinoval pouze B-komplex a čekal na první ataku. Tu jsem dodnes neměla. Můj stav se zatím pomalu rok od roku zhoršoval.
Při chůzi nebylo nic znát a tak byl pan doktor spokojen. Teprve po 7 letech od zjištění příznaků jsem byla hospitalizována, kdy potíže při chůzi byly již patrné. Diagnóza byla vyšetřeními, vč. MR potvrzena. Když později dorazily i výsledky moku, urychleně si mě pan doktor volal a oznámil: “Máte boreliozu” – na náš rozhovor před lety samozřejmě zapomněl. Druhý den mě volal znovu, že po poradě se stážistou /nějaký student/ a jeho maminkou /údajně neuroložka/, žádnou boreliozu nemám.Nový neurolog mě poslal na infekční – výsledek borel. neg. Pak mě doporučil pražské RS centrum. Tam zkoušeli všechno možné – od cytostatik až po imunoglobuliny. Všechny pokusy byly vždy přerušeny pro absenci nějakého efektu. Nyní jsem bez léků /pouze kortikoidy/.

Pro potíže s nosohltanem, zahlenění, bolest ucha v průběhu let několikrát návštěva ORL s negat.výsledkem. Požádala jsem o výtěr nosu, ale bylo mi sděleno, že to se nedělá – “Víte, co tam toho je?”, později mi ho nechala udělat praktická lékařka i bez požádání. Na základě výsledku nasadila Sumamed. Pak se událo něco překvapivého. Moje chůze se zlepšila, únava se zmírnila. To jsem nikdy předtím ani potom nezažila. Vše trvalo asi týden, pak se to vrátilo zpět. Když jsem na to upozornila, bylo mi sděleno, že to bývá po vyléčení infekce a víc se o tom nikdo nechtěl bavit. Nevím, proč je u nás tak zažito, že stačí 1 balení ATB a všechno je vyléčeno. Obtíže, pro které byl nasazen Sumamed, samozřejmě přetrvávají dodnes. Zůstalo jen hořké podezření, že možná s těmi záněty v mém těle je to kdovíjak a delší léčba ATB by možná udělala doslova zázraky. Uběhlo dalších 10 let, dnes již nechodím. Stav se stále pomalu zhoršuje. Nedávno jsem někde zahlédla krátkou zprávu, že v USA úspěšně léčí RS Minocyklinem. Učinila jsem tedy dotaz na stránkách pro pacienty s RS. Zde je odpověď:

V České Republice ani ve světě pokus s minocyklinem u RS aktuálně neběží.
Zpráv stran minocyklinu je mnoho, nicméně kvalitní studie, která by jasně na
velkém počtu pacientů efekt ukázala, chybí. V současné době se rozhodně
rýsuje řada léků mnohem nadějnějších.
MUDr. E. Krasulová, MS centrum VFN Praha

Přesto mi to nedalo a zadala jsem do vyhledavače heslo Minocyklin. První odkaz byl právě na tyto stránky. Když jsem se s nimi seznámila, měla jsem pocit, že můj kruh s ATB se uzavírá. Nerada ale dělám unáhlené závěry. V každém případě v srpnu jdu na urologii kvůli časté infekci v moči – test na chlam. si určitě nechám udělat – bude-li ochota.

Na závěr ještě něco z jednoho příspěvku zde:

 

Minocyclin je v nových studiích stále více doporučován na nejrůznější mozkové infekce a nasazuje se dokonce i u RS, kde jsou studie, jež prokazují jeho pozitivní působení.

aya
aya

Je tady cele vlakno o Minu,

Je tady cele vlakno o Minu, mrkni na nej. Pokud se nepletu, tak prave Mino je na neuroproblemy ' jak delane....'

 Příprava na CAP. Mycoplasma pn. IgG, Cpn - IgG, H. pylori IgG. Opakované infekty HCD a DCD, únava, intenzviní pocení, zhorš. paměti, zhorš. hojení ran, zaškubávání svalů, bolesti hlavy, krku, zubů, zad a očí, uší, tinitis. Castecne zlepseni po doplni

WP. Mpn. IgG, Cpn - IgG, H. pylori IgG. Proste typickej hypochondr a simulant co dlabe ATB protoze ho to silene bavi a ma radost ze nemuze chlastat. Ida je jen jedna...

Nejen Mino, ale jeste lepsi

Nejen Mino, ale jeste lepsi pruniky do nervove soustavy a do mozku ma Clindamycin (Dalacin). Ovsem to uz bych tu rozebiral neco cim se tu provozovatle str. nezabyvaji....:o/

http://en.wikipedia.org/wiki/Clindamycin

"...Potížemi trpím

"...Potížemi trpím nejméně 35 let, tj. bolesti ve svalech a kloubech, pocit jako když mám pořád chřipku, bolest v krku, krvácení z nosu, bolest v uchu. Po vyšetření internistou výsledek = zdráva a doporučení na psychiatrii,..."

Co dodat, takhle je to s námi se všemi a proto tyto stránky! A nově, zatím v plenkách, také www.chlamydieos.cz

"...V České Republice ani ve světě pokus s minocyklinem u RS aktuálně neběží.
Zpráv stran minocyklinu je mnoho, nicméně kvalitní studie, která by jasně na velkém počtu pacientů efekt ukázala, chybí. V současné době se rozhodně rýsuje řada léků mnohem nadějnějších.
MUDr. E. Krasulová, MS centrum VFN Praha.."

Co dodat, mně jiná řekla nevinně, že se to neučila, tak to léčit nebude, ledaže by jí to ředitel nařídil...!

A co ještě snad dodat, že ty "...V současné době se rozhodně rýsuje řada léků mnohem nadějnějších...." vůbec nadějné nejsou z pohledu pacienta, pokud ovšem za naději nepovažuje pomalé a postupné cepenění .....

Bůh nás ochraňuj od takových šamanů 21. století!

A snad kdyby jí to neobtěžovalo pocvičit trochu angličtinu, tak kdyby se snažila, mohla by tento případ

http://www.davidwheldon.co.uk/Ignoring-the-Evidence.html

Ignoring-the-Evidence

rozmnožit do "...kvalitní studie, která by jasně na velkém počtu pacientů efekt ukázala, aby kvalitní studie nechyběla."

A pokud neumí anglicky, tak jí tu udělali ti "V současné době rozhodně se rýsujícími řadami léků mnohem nadějnějšími" úspěšně zdevastovanými pacienty český překlad

Empirická antibakteriální terapie infekce Chlamydophila pneumoniae při roztroušené skleróze.

David Wheldon MB FRCPath
obsahující mimo jiné odkaz na předešlý Ignoring-the-Evidence

Ne vždy to tak si bude či je, ale minimálně to vzít v potaz a ne se vymlouvat na bláboly typu "Zpráv stran minocyklinu je mnoho, nicméně kvalitní studie, která by jasně na velkém počtu pacientů efekt ukázala, chybí." Kdo hledá, najde! Kdo chce, najde, kdo nechce, nenajde nic! Není nic hroznějšího, než být závislý na někom, kdo a priori nechce pomoci, kdo a priori člověka odsoudil k pomalému do hrobu dávání.... Je to hrozné, ale bohužel skutečné poznání!

Jan 

březen 2013 ukončení CAPu 

Tak vítej aya Až budeš

Tak vítej aya

Až budeš vědět, jak ti vyšly krevní testy nejen na chlamydie pneu. a chlamydie trachom. tak dej vědět!!

Jinak založ si pak svůj blog a tento příspěvek si do něj vlož ;-) pokud nebudeš vědět jak na to, nějaký šikula tady ti ráda poradí

(WP od 1.6.08.)Je mi 49r. syn 29r.(bez příbuzných)Od dětství záněty,angíny,snížená imunita. Nyní-únava,teploty,záněty,kolapsy,migrény,reaktiv.EBV,Chl.pneu.,Chl.trach.-bolesti kloubů,pálení celého těla,křeče končetin,ztuhlost,otoky,rozmazané vidění atd

(WP od 1.6.08.)53r.od dětství opak.infekty HCD, DCD,záněty.Dále-teploty,únava,záněty,migrény,kolapsy,kašel, reakt.EBV, Ch.pn.,Ch.tr.- bolesti všech kloubů-celé tělo,ztuhlost, otoky uzlin-třísel,křeče DK,zhorš.pamět,bolavé oči,mozková mlha atd.)

Všem moc děkuji, určitě

Všem moc děkuji, určitě se ještě ozvu.

aya

aya

Ajo precti si poradne na

Ajo precti si poradne na borelioza.cz informace ke stazeni. Ta pani doktorka z RS centra je zblbla masazi farmaceutickych dealeru a firem. Je moc levne lecit RS antibiotiky. Rozhodne bys mela postupne (ale co nejrychleji co Ti telo dovoli) vysadit kortikoidy. Ty na boreliozu a dalsi infekce skodi nejvice a umoznuji bakteriim siri se po celem tele.

Petře díky za info, ten

Petře díky za info, ten pocit mám od počátku.

aya

aya

No, myslim, ze od pani

No, myslim, ze od pani doktorky si staci precist nasledujici agitku na lek Tysabri (natalizumab) a hned bude jasne, ze lecba RS atb by se jim nehodila do kramu:

www.klubsms.cz/data/download/Novy_lek_Tysabri2.pdf

...jen mimochodem...jeden mesic lecby Tysabri stoji cca. 75000, takze myslim, ze lekari podavajici Tysabri budou farmaceutickyma firmama sponzorovani (samozrejme neprimo) trochu lepe, nez pokud by RS zkouseli lecit Minocyklinem. 

tristni vid? Pacientovo

tristni vid? Pacientovo zdravi nebo dobre sponzorovana dovolena ci jine taskarice?

No Ayo máš toho

No Ayo máš toho člověče jako buchet. Chtěl jsem Tě jen varovat před unáhlenými závěy urologů ohledně chlamydií. Oni naberou většinou jen moč, ti snaživější (když jim člověk strčí flašku nebo prachy - to u nás funguje furt na 110%!) vemzou výtěr z močové trubice. A často zjistí houby, diagnóza - zdráv. PCR metoda často na povrchu epitelu nezjistí nic. A z krve - to je podle nich neprůkazné, a bla bla - to už tady proběhlo mockrát (pěkná zkušenost z Homolky - viz můj Blog). Taky si nech udělat Ureoplzma urealiticum a Mykoplazma pneumoanie. U Ureoplazem mi řekli v Revmatologickém ústavu (jak honosný název pro střediskou "údržby mrzáků s revmatoidní artritidou") - že to vychází pozitivní až 40%-tům!!! pacientů (inspirativní k zamyšlení, že). Zkus si výsledky urologa zkonfrontovat s jiným typem vyšetření. Já osobně jsem po zjištění na uro a revmato - že jsem zcela zdráv se pěkně naštval a zaplatil si sám rozbor u Cytolabu a to jsem se dosil hned jiných výsledků. Pak mi to u Klubala potvrdili. Takže - nevěř bílým plášťům! No ale to ty asi víš sam již dost dobře. K.

Chronický zánět prostaty, kloubní obtíže, otoky očí, únavový syndrom. Wheldon od 02/2007 a nyní zase od 12/2008

Chronický zánět prostaty, kloubní obtíže, otoky očí, únavový
syndrom. Wheldon od 02/2007 a nyní zase od 12/2008. Nyní 2x300 ARFICIN (rifampicin), 2x300 Dalacin, 3xtýdně 250 Azitromycin, aktuálně co

http://www.ceskatelevize.cz

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/204562241500008-diagnoza/ 

Zajímavý pořad o RS, osudech a hlavně  o příznacích nemoci, nikoliv stejných u každého a také vysvětlení principu tohoto onemocnění.

S tou příčinou to asi bude trošku jinak, pokud se za příčinu vidí infekce jako spouštěč autoimunitní nemoci, ale to není podstatné. Tak se podívejte.

Jan 

březen 2013 ukončení CAPu 

Ta žena na vozíku z

Ta žena na vozíku z pořadu ČT má pěkné stránky zde:     http://holubcova.webpark.cz/index.html

     aya

aya

 Tady jsou

 Tady jsou optimističtější stránky

http://www.avenues-of-sight.com/Sarahlonglands-MSpages-2.html

http://www.avenues-of-sight.com/Sarahlonglands-MSpages.html

http://www.avenues-of-sight.com/Ignoring-the-Evidence.html

paní Sarah.

Pravda, ne vždy v tom ale asi musí být jen chlamydie, resp. nějaká infekce jako taková vůbec. Ale to už není naše záležitost, od toho tu je spousta výzkumáků ..., no ale čakat na ně, co vymyslí, asi by ty krásné obrazy paní Sarah nenamalovala!

Jan Na WP od 12/2005 pro Cpn; CFS, fibromyalgie, vysoký tlak, závratě, opakované infekty HCD i DCD, uší, VAS, parestézie a bolesti DK, průjmy, křeče a zažívací potíže ... leden 2009 zlepšení ve všem i tam, kde údajně nebyla šance.

březen 2013 ukončení CAPu 

V likvore mi vysli vysoko

V likvore mi vysli vysoko pozitivne chlamydie pneu IgG a IgA a IgM mam nulove, Mozem teda pocitat ze moje problemy su sposobnene chlamydiami ?

Čau padre. Mám stejné

Čau padre. Mám stejné hodnoty jako ty a momentálně se snažím to nějak řešit. Nicméně to nebude tak rychle a jednoduše jak sem si původně myslel....je to opravdu problém přesvědčit někoho jen na základě "hypochondrických" potíží. Sice na tom nejsu úplně nejhůř, ale řekl bych, že se to zhoršuje.....zatím probíhají konzultace co s tím a jakou nasadit léčbu.

Mrkněte do oranžové

Mrkněte do oranžové lišty-příručka k léčbě-Problémy diagnostiky .Je tam o tom dost zajímavostí a též novinka o falešné negativitě testů.Já sama jsem toho příkladem.Výsledky mých testů jsou takřka dobré.Přes to jsem částečně skončila na invalidním vozíku-klinické projevy pokročilé Cpn však ukázkové.Po roce léčby jsem už i opatrně lyžovala.-)

 CFIDS, Fibromyalgie, velké bolesti, chronická onemocnění.Na Wp II od března 08 < / em > < / p >

< p > < em > CFIDS, Fibromyalgie, velké bolesti, chronická onemocnění.Na Wp II od března 08 < / em > < / p >

Studuju to tady asi měsíc

Studuju to tady asi měsíc a jen díky těmto stránkám vím, že něco jako Chlamýdie existuje. Testy mám, jen je ještě pro jistotu v pondělí opakuju a hodlám to léčit neb chronologie na sebe navazujících potíží přesně odpovídá většině zde popisovaných a dle Mudrců jsem zcela zdráv a jen možná příliš přecitlivělý. Manželka je ze mně na prášky, ale to bude asi úděl většiny tady. Myslíš Li, že testy 14dnů po dobrání Doxyhexalu mohly být zkreslený? Jako že jsou lepší než by byly třeba 2 měsíce po nich? Dík

Jupí,tak to je

Jupí,tak to je nádhera,že jsi zvládla lyžovačku!! opatrná,neopatná,to je sakra pokrok:-))))

DORA

Li je sice vzezrenim krehka

Li je sice vzezrenim krehka zena, ale je to sakra bojovnik..  JAsny, taky congrats!!!!

WP. Mpn. IgG, Cpn - IgG, H. pylori IgG. Proste typickej hypochondr a simulant co dlabe ATB protoze ho to silene bavi  a ma radost ze nemuze chlastat. Ida je jen jedna... 

WP. Mpn. IgG, Cpn - IgG, H. pylori IgG. Proste typickej hypochondr a simulant co dlabe ATB protoze ho to silene bavi a ma radost ze nemuze chlastat. Ida je jen jedna...

.-) Já se k léčbě

.-) Já se k léčbě odhodlala až po 5 měsících,neustálého pročítání.A ano,je těžké aby to okolí dokázalo pochopit.

Na dotaz o ATB kopíruji myšlenku uživatele Hunter:

Obvykle se mají dělat minimálně 4-6 týdnů po dobrání, protože hladina atb samozřejmě ovlivňuje řadu věcí, které se z krve zjišťují. Protilátky s etak mohou jevit negativní = vyléčeno, ale za pár týdnů zase vyletí nahoru, protože, pokud je to chlamydie, přežily kryptické formy, a infekce se zase rozjede. 

Jinak já sama jsem se za tu dobu zde již i dočetla o případech,kdy hladina během ATB léčby lidem stoupá.Nebo různě kolísá.Osobně se mi i stalo že ze 2 různých laboratoří vyšel odlišný výsledek krevních rozborů,ačkoliv byla krev nabírána ve stejný čas...

 

 CFIDS, Fibromyalgie, velké bolesti, chronická onemocnění.Na Wp II od března 08 < / em > < / p >

< p > < em > CFIDS, Fibromyalgie, velké bolesti, chronická onemocnění.Na Wp II od března 08 < / em > < / p >

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".

Powered by Drupal - Modified by Danger4k